preskoči na sadržaj

Osnovna škola "Brajda" Rijeka

 > Naslovnica
Vijesti

Povezali smo Vukovar...

Autor: Martin Miharija, 12. 10. 2018.

Početak ove školske godine za naše je osmaše bio uzbudljiv i ispunjen neuobičajenim aktivnostima. Naime, već drugog dana nastave krenuli su na dvodnevno putovanje - u herojski grad Vukovar.

pišu:
​Ana Šubat, Rafaela Sparožić, Emma Žurga, 8.a
Carla Knežević, 8.b

 

Uz pratnju razrednika  - prof. Maje Bolić i prof. Igora Glavića te prof. Petre Pinturić 4. rujna 2018. u pet sati ujutro krenuli smo na put prema Vukovaru.

Oko 11:30 stigli smo do bivše vojarne koja danas služi kao hostel. Nakon ručka uslijedila su  dva zanimljiva predavanja, opuštanje uz vožnju Dunavom, razgledavanje grada i šetnja uz rijeku Vuku po kojoj je grad dobio ime.

Nakon kratkog odmora smjestili smo se u hostel, raspakirali se, otišli na večeru i spremili za disko.  Oko 21.30 vratili smo se u hostel, a onda je uslijedila jedna duga, naporna i neprospavana noć.

Sljedeće jutro probudili smo se u šest sati i otišli na doručak. Prvo smo posjetili crkvu sv. Filipa i Jakova gdje smo pogledali filmić o Domovinskom ratu i njegovim posljedicama. Zatim smo posjetili bolnicu u kojoj su se liječili ranjeni u lošim uvjetima i u strahu za vlastiti život. Tamo smo čuli što se dogodilo nakon pada Vukovara i koliko ljudi su odveli na Ovčaru. Posjetili smo Memorijalno groblje žrtava Domovinskog rata gdje smo vidjeli Vječni plamen i 938 bijelih križeva. Također smo posjetili i Memorijalni centar Ovčaru gdje je spomenik za 261 ubijenu osobu u Domovinskom ratu. Posjetili smo i Ovčaru gdje smo se pomolili za sve stradale. Otišli smo do poznatog Vodotornja ispred kojeg smo se fotkali. Zatim smo se vratili u hostel gdje smo posjetili muzej i logor bivše vojarne.

Autobusom smo prošli pokraj Veleprometa, Sajmišta i Kukuruznog puta. Posjetili smo i Memorijalni centar Spomen hrvatskih branitelja. Busom smo također prošli pokraj ruševina tvornice Borovo.

Nakon toga vratili smo se u bivšu vojarnu na ručak i otišli na kviz Škola mira gdje smo imali predavanje o miru. Naši Alek Blečić i Andrea Jajčević osvojili su treće mjesto.

Stigli smo u Rijeku u kasnim večernjim satima umorni, ali puni doživljaja i svjesni vrijednosti mira u kojemu živimo.

Kalendar
« Studeni 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
Prikazani događaji

e-Dnevnik
Korisni linkovi

Vijesti
Anketa
Koji ulaz u školu češće koristiš?
Arhiva dokumenata
CMS za škole logo
Osnovna škola "Brajda" Rijeka / Ivana Rendića 6, HR-51000 Rijeka / os-brajda-ri.skole.hr / ured@os-brajda-ri.skole.hr
preskoči na navigaciju