Dan znanosti - dan prirodoslovlja
Autor: Martin Miharija, 14. 12. 2012.
Dođite u srijedu, 14.11.2012. u učionicu kemije i sudjelujte u prikazu projekta „ VRIJEDNO JE ZNATI …“, informacija je koju su učenici pročitali na plakatu povodom Dana znanosti – dana prirodoslovlja koji se svake godine u studenom održava u školi.
Uvijek aktualni prirodoslovci, uprizorili su pravi masterschef. Trideset i tri učenika od petog do osmog razreda okušalo se u raznim vještinama. Cilj im nije bio izbor najkuhara/kuharice, već prikaz vještine eksperimentiranja i demonstracija znanja fizike i kemije pri pripremi slanih i slatkih slastica.
Za ostvarivanje zadanih ciljeva, pri izvođenju pokusa koristili su materijale iz školske radionice, „masterschefove kuhinje“ i svog doma.
Rekli su prirodoslovci: Vrijedno je znati da …
… je u prirodnim znanostima pokus osnovni izvor znanja.
… je za točan rezultat i uspješno izvršen zadatak potrebno ovladati s vještinom mjerenja i pravilnim korištenjem rezultata mjerenja.
… postupcima kuhanja prethodi niz postupaka mehaničke obrade sastojaka.
… su rezanje, usitnjavanje, miješanje i otapanje postupci mehaničke obrade namirnica, pri čemu se mijenjaju fizikalna svojstva sastojaka.
… su kuhanje, blanširanje, pečenje i flambiranje postupci termičke obrade namirnica, pri čemu toplina utječe na promjenu fizikalnih i kemijskih svojstava sastojaka.
… zdravlje, uspješnost u radu i životu, kao i svi procesi u prirodi ovise o uspostavljenoj ravnoteži.
Nakon prezentacije projekta rekli su posjetitelji:
Uvijek novo i aktualno. Super sam proveo vrijeme.
Uvjerili ste me da su kemija i fizika svuda oko nas.
Hvala na pokusima ravnoteže, dobra poruka.
Radujem se sljedećem danu prirodoslovlja.
Vaše prirodoslovke.
« Siječanj 2025 » | ||||||
Po | Ut | Sr | Če | Pe | Su | Ne |
30 | 31 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 |
13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 |
20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 |
27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 1 | 2 |
3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 |