preskoči na sadržaj

Osnovna škola "Brajda" Rijeka

 > Naslovnica
Vijesti

Četverodnevna avantura u Lici

Autor: Vita Tijan, 10. 5. 2016.

Želite li saznati sve o dojmovima, događajima i iskustvima naših četvrtaša u školi u prirodi kliknite na...

Prvi dan naše četverodnevne avanture bio je jako uzbudljiv. Iako je prognoza vremena bila loša i putem nas je pratila kiša, uspjeli smo ostvariti sve što je bilo predviđeno. Posjetili smo grad Ogulin i Ivaninu kuću bajke. Oduševila me zanimljiva šetnja interaktivnim bajkovitim muzejom kao i  radionice u kojima smo sudjelovali. Doznala sam puno detalja o životu i radu Ivane Brlić-Mažuranić te upoznala sve likove iz njezinih brojnih priča, kao i ostale svjetske bajkopisce. Zatim smo razgledali središnji ogulinski park. Posjetili smo Đulin ponor te poslušali tužnu legendu u njemu, priču kako se djevojka Đula zbog nesretne ljubavi bacila u taj ponor. Kasnije smo se uputili na jezero Sabljaci. Predivna priroda sve nas je opustila i razveselila. Nakon toga stigli smo u Josipdol i smjestili se  u istoimeni hotel. Raspakirali smo se i otišli na igralište u blizini hotela. Navečer je bio organiziran izbor za miss i mistera, a i ples. Odabrani su Marta Crvić i Luka Rukavina.

Drugo smo jutro nakon doručka krenuli na Plitvička jezera. Bilo je hladno, vjetrovito i kišovito, ali poslije se ipak razvedrilo. Čudesni slapovi žuborili su dok smo hodali preko jezera po mostićima i putićima, a vozili smo se i brodićem. Jako sam sretna što sam posjetila taj predivan nacionalni park koji svakodnevno privlači turiste iz cijeloga svijeta, a i fotografirali smo se s turistima iz Kine. Nažalost, našem Rukiju Plitvice neće ostati u najljepšem sjećanju jer mu je mobitel upao u jezero. Kad smo se vratili u hotel, otišli smo na večeru nakon koje su bile organizirane  radionice. Igrali smo Milijunaša u kojem sam skoro pobijedila, ali sam, nažalost, pogrešno odgovorila na pitanje za milijun. Pobijedio je Luka Škulj. Bilo je napeto i zabavno, a dobro je prošla i kino-večer uz „Kung Fu Pandu 3". Poslije smo se još malo družili po sobama, a zatim zaspali od umora.

Trećeg smo dana sudjelovali u radionici pečenja kruha. Svatko je ispekao svoje pecivo. Poslije ručka krenuli smo u Smiljan posjetiti Memorijalni centar Nikola Tesla i njegovu rodnu kuću. Upoznali smo se s izumima našeg i svjetskog najvećeg znanstvenika. Sudjelovali smo u zanimljivom eksperimentu bežičnog prijenosa električne energije, vidjeli okretno magnetno polje te mnogobrojne Tesline izume. Pogledali smo dokumentarac o njegovu životu, a zatim se poigrali u neobičnom, ali zabavnom parkiću. Na kraju smo kupili suvenire za uspomenu. Vratili smo se u hotel, pojeli ukusnu večeru, a zatim odigrali još jednu rundu Milijunaša. Bila je organizirana i "pidžama party".

Naše posljednje jutro u Josipdolu prošlo je u natjecanjima. Prvo smo sudjelovali u  „Zabavnoj matematici". Bilo je vrlo napeto i teško, ali smo ipak uspjeli riješiti sve zadatke što nam ih je učiteljica Vesna zadavala. Nakon toga održan je kviz  o gorskom zavičaju u kojem smo se i nalazili, a pripremila ga je učiteljica Petra. Predahnuli smo uz ručak pa se uputili u Kuterevo gdje je smješteno utočište mladih medvjeda. Prisustvovali smo kratkom predavanju u kojem smo doznali da su medvjedi dosta slični ljudima. Prošetali se utočištem i nasmijali medvjeđim igrama. Neprestano smo ih slikali i snimali. Kupili smo suvenire te utočištu donirali 400 kn kako bismo pomogli tim prekrasnim zaštićenim životinjama.

Slijedio je povratak  kućama u primorski zavičaj. Putem smo prošli kroz grad Senj i vidjeli kulu Nehaj. Kada smo došli u Rijeku, dočekali su nas presretni roditelji. Bila su to četiri nezaboravna dana puna veselja, zabave i novih znanja.
Kalendar
« Lipanj 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
Prikazani događaji

e-Dnevnik
Korisni linkovi

Vijesti
Anketa
Koji ulaz u školu češće koristiš?
Arhiva dokumenata
CMS za škole logo
Osnovna škola "Brajda" Rijeka / Ivana Rendića 6, HR-51000 Rijeka / os-brajda-ri.skole.hr / ured@os-brajda-ri.skole.hr
preskoči na navigaciju