preskoči na sadržaj

Osnovna škola "Brajda" Rijeka

 > Naslovnica
Vijesti

Putovanje u mislima - na književnom susretu

Autor: Vita Tijan, 15. 11. 2016.

Mjesec hrvatske knjige (15. listopada – 15. studenoga) ne donosi nam samo susret s novim knjigama nego i susrete s književnicima. Književni se susret u našoj školi održao 3. studenoga 2016. g. i kao svake godine organizirala ga je knjižničarka Tatjana Krpan-Mofardin.

Ugostili smo simpatičnu spisateljicu Snježanu Babić-Višnjić koja nam se predstavila svojim knjigama, a posebno je istaknula Krugovi na vodi za koju je dobila nagradu Grigor Vitez (nagrada za dječju književnost i ilustraciju). Taj je dječji roman nominiran i za nagradu Mali princ (regionalna nagrada za dječju knjigu koja se dodjeljuje svake godine za jezično područje Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske i Srbije).

Smjestivši se u učionicu hrvatskog jezika, učenici petoga i šestoga razreda pljeskom su pozdravili književnicu na što je ona upitala osjećaju li se dobro. Naravno da su se dobro osjećali čuvši zanimljivu temu romana Krugovi na vodi. Riječ je o susretu djevojčice iz prošlosti, iz 1753. g., i dječaka iz sadašnjosti. Dokaz je to da prijateljstvo i ljubav ne znaju ni za kakve granice, ni one vremenske ni prostorne.

Povjerila nam je da knjige nisu ništa čudesno dok ih ne otvorimo. „Svaka moja knjiga je pozitivna komunikacija", dodala je. Na pitanje otkud joj dolazi inspiracija, odgovorila je kako je inspiracija svuda oko nas. „Od komadića stvarnosti slažem priče, ali u svakoj mojoj knjizi ima malo fantastike...", glasile su riječi književnice koja je napisala još zanimljivih knjiga: Upomoć, mama se smanjila!, Kika i tajna uklete kuće i mnoge druge. Podsjećanjem na vlastito djetinjstvo, otkrila nam je da je već kao mala uvijek nešto "švrljala" po papiru. Skrenuvši temu natrag na knjigu Krugovi na vodi, rekla je kako ju je pokazala Božidaru Prosenjaku (također piscu) kojem se jako svidjela pa su je odlučili tiskati (i to bez potpore Ministarstva). Oni koji su pročitali knjigu, mogu se složiti da nisu pogriješili.  

Sa zanimanjem smo slušali spisateljičine riječi kada je rekla „Ono što vas otkriva vaše je pisanje", da ima toliko puno ideja, ali ne stiže napisati sve željene knjige.

Kao što u njezinim romanima nema razlike između prošlosti, sadašnjosti i budućnosti, tako je vrijeme u druženju s maštovitom književnicom na trenutak stalo, a školsko zvono dalo znak da moramo krenuti na novo putovanje vođeni novim knjigama i novim mislima jer upravo „knjige vode na putovanje, putovanje u mislima". Stoga, kao što nam je na početku druženja rekla naša nova prijateljica-književnica: „Ne vjerujte piscima, nego ih čitajte!"

Savjet ćemo, naravno poslušati jer tko ne voli „putovati u mislima!“

 
Kalendar
« Rujan 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
1 2 3 4 5 6 7
Prikazani događaji

e-Dnevnik
Korisni linkovi

Vijesti
Anketa
Koji ulaz u školu češće koristiš?
Arhiva dokumenata
CMS za škole logo
Osnovna škola "Brajda" Rijeka / Ivana Rendića 6, HR-51000 Rijeka / os-brajda-ri.skole.hr / ured@os-brajda-ri.skole.hr
preskoči na navigaciju