preskoči na sadržaj

Osnovna škola "Brajda" Rijeka

 > Naslovnica
Vijesti

Na putujućoj izložbi o životu Anne Frank

Autor: Anna Lukanec, 16. 11. 2016.

Anne Frank je bez sumnje bila iznimna mlada osoba. Njezina razmišljanja i iskustva podijelila je s nama u svome dnevniku u koji je redovito zapisivala od 13. rođendana sve do njene smrti u 15. godini.

Njezin kratak, ali značajan život bolje smo upoznali 4. studenoga 2016. u Prvoj riječkoj hrvatskoj gimnaziji. Učenici osmih razreda i dvije učenice sedmog razreda (koje su se neprimjetno uklopile u ostatak) u pratnji profesorica hrvatskog jezika, povijesti i naše knjižničarke, dana 4. studenoga 2016. godine posjetili su Prvu riječku hrvatsku gimnaziju gdje se održavala putujuća izložba Anne Frank. Ova Židovka i autorica Dnevnika, neposredno je i iskreno posvjedočila o drami svakodnevice i odrastanja u izolaciji, strahu i skrivanju. Pisala je i o patnjama Židova za vrijeme Drugog svjetskog rata. Rođena je u Frankfurtu na Majni 12. lipnja 1929., a većinu života provela je u Amsterdamu u koji je njena obitelj  prebjegla nakon što su Židovi postali nepoželjni u Njemačkoj.

U knjižnici gimnazije dočekali su nas gimnazijalci (učenici trećeg razreda)  koji su pomno upoznati s temom, te su nam bili voditelji. Izložba je započela kratkim dokumentarnim filmom o životu Anne i njezine obitelji te njihovih sustanara za vrijeme Drugog svjetskog rata.

Prikazan je  početak i razlozi za početak Drugog svjetskog rata, te način života obitelji Frank. Obitelj (majka, otac, Anna i njezina starija) morala se preseliti u Amsterdam, a na posljetku i skrivati u tajnom skrovištu uz još četiri osobe. Život u skrivanju bio je  iznimno težak i opasan, nitko nije smio znati ni vidjeti niti jednog člana skrovišta. 

Nažalost, otkriveni su (ili izdani) i u različitim logorima, svi su sustanari poginuli, osim Otta Franka (Anninoga oca) koji je ispunio želju svoje kćeri da postane spisateljica i objavio  cenzuriranu verziju njenog dnevnika. Dnevnik Anne Frank sada je lektira za učenike osmog razreda osnovne škole.

Nakon filma, gimnazijalci su nam ispričali još neke potresne detalje iz Drugoga svjetskoga rata i čak nešto o ratu u Hrvatskoj, a mogli smo vidjeti i plakate postavljene u hodniku ispred knjižnice u zgradi Gimnazije.

Nitko nije ostao ravnodušan nakon izložbe, ali svi smo se u školu vratili sa proširenim znanjem o Anne Frank i mišljenjem kako je „povijest učiteljica života“ i da  se ružne događaji iz povijesti ne smiju ponavljati.

 
Kalendar
« Rujan 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
1 2 3 4 5 6 7
Prikazani događaji

e-Dnevnik
Korisni linkovi

Vijesti
Anketa
Koji ulaz u školu češće koristiš?
Arhiva dokumenata
CMS za škole logo
Osnovna škola "Brajda" Rijeka / Ivana Rendića 6, HR-51000 Rijeka / os-brajda-ri.skole.hr / ured@os-brajda-ri.skole.hr
preskoči na navigaciju