preskoči na sadržaj

Osnovna škola "Brajda" Rijeka

 > Naslovnica
Vijesti

Sigurni, jaki, slobodni

Autor: Svjetlana Pantoš, 4. 4. 2017.

CAP je jedan od najkvalitetnijih i najobuhvatnijih programa primarne prevencije zlostavljanja djece u svijetu, a prisutan je kao rezultat suradnje Udruge roditelja "Korak po korak" s ICAP-om od 1999. godine.

Početkom ožujka, točnije u utorak 7.3. u drugim razredima naše škole održane su radionice u sklopu CAP (Child Assault Prevention) programa.

Provodi se uz suglasnost Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta Republike Hrvatske i komplementaran je kurikulumu Zdravstvenog odgoja u dva modula.

CAP-ove prevencijske strategije polaze od dječjih sposobnosti, a ne od ograničavanja dječjih aktivnosti i očekivanja da roditelji mogu u svakom trenutku biti pokraj svoje djece i nadgledati ih.

Još važnije, CAP osnažuje djecu povećanjem svjesnosti o tome da imaju osnovna ljudska prava i poučava ih prevencijskim strategijama koje im pomažu zadržati ta prava kako bi se smanjila njihova ranjivost.

Uvod u realizaciju programa bio je zajednički roditeljski sastanak oba razreda, na kojem je školska psihologinja roditelje upoznala s tematikom i načinom realizacije radionica za djecu te im skrenula pozornost na njihovu ulogu.

Radionice su vodile posebno educirane osobe, CAP pomagačice: školska psihologinja Linda Kolić Sobol, psihologinja Tanja Tuhtan-Maras i učiteljica Svjetlana Pantoš.

Radionice za djecu se bave situacijama u kojima su povrijeđena dječja osobna prava, fokusirajući se na napad vršnjaka, napad nepoznate osobe (pokušaj odvlačenja, otmice) i napad poznate odrasle osobe.

Kroz primjereno vođenu grupnu raspravu, priče i igranje uloga, djeca uče strategije kojima će se zaštititi i ostati sigurni, jaki i slobodni.

Radionice su uspješno izvedene, a učenici su bili vrlo aktivni i spremni na suradnju. Posebno im se svidjelo sudjelovanje u igrokazima kada su dobili priliku nešto odglumiti i tako direktno primjeniti naučeno.

Na razgovorima nakon radionica bili su oduševljeni i puni dojmova, a naučeno i osviješteno za vrijeme radionica poticat će se na primjenu dalje tijekom školovanja.
Kalendar
« Prosinac 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
Prikazani događaji

e-Dnevnik
Korisni linkovi

Vijesti
Anketa
Koji ulaz u školu češće koristiš?
Arhiva dokumenata
CMS za škole logo
Osnovna škola "Brajda" Rijeka / Ivana Rendića 6, HR-51000 Rijeka / os-brajda-ri.skole.hr / ured@os-brajda-ri.skole.hr
preskoči na navigaciju