preskoči na sadržaj

Osnovna škola "Brajda" Rijeka

 > Naslovnica
Vijesti

Osmaši u gradu heroja

Autor: Martin Miharija, 18. 6. 2018.

Ovogodišnja generacija naših osmaša druga je generacija učenika Osnovne škole Brajda koja je uključena u projekt „Posjet učenika osmih razreda Vukovaru“. Raspored posjeta gradu na rijekama Vuki i Dunavu odlučio je da ove godine naši učenici sudjeluju u terenskoj nastavi od 14. do 16. lipnja 2018. 

Na put smo krenuli dakle dva dana uoči završetka nastavne godine i to u 11 sati, a s nama u autobusu bilo je još 11 učenika i dvoje učitelja OŠ-SE Dolac. Uz dvoje razrednika 8.a i 8.b razreda zatekla se na ovom putovanju i Maja Mishaze, naša učiteljica povijesti. Putovanje je proteklo u uzbuđenju i veselju, a nakon nešto više od 6 sati putovanja i bacanja pogleda na slavonske ravnice, stigli smo na odredište: Hostel Dubrovnik u Vukovaru koji će tijekom ove školske godine (do kraja mjeseca lipnja) ugostiti približno 40 000 osmaša iz cijele Hrvatske. Nakon smještanja u sobe i večere, uputili smo se u šetnju prema centru grada. Prošetali smo se obnovljenim ulicama koje smo porušene i uništene vidjeli tek na TV ekranima… Na polovici šetnje mir i spokoj pronašli smo u minutama odmora na obalama Dunava, a tom prigodom nismo propustili poškropiti se kapljicama moćne rijeke.

Krećemo u večernju šetnju
 
Nestvarna mirnoća na ulicama grada heroja
 
Na obalama Dunava
 
8.a i 8.b
 

Sljedećega dana, nakon doručka, posjetili smo Muzej vučedolske kulture i Gradski muzej Grada Vukovara, tzv. Dvorac Eltz. Za sve koje zanima povijesni značaj stare vučedolske kulture, njihov tadašnji civilizacijski doseg te prošlost i nastajanje grada na Vuki, ovo su bili zanimljivi posjeti. Nakon ručka, u hostelskoj predavaonici smo poslušali dva predavanja: „Domovinski rat“ i „Bitka za Vukovar“. Poslijepodne smo proveli vozeći se brodićem po Dunavu (8.a razred) odnosno vodenim aktivnostima na gradskom bazenu i kuglanju (8.b razred). No, i sam završetak dana bio je nezaboravan: rane večernje sate proveli smo uz disko ritmove gdje smo se družili s učenicima ostalih pet škola iz naše te jedne škole iz istarske županije, a naš odlazak iz diska i povratak u hostel obilježila je ljetna kiša koja je, uz znoj, dodatno natopila naše majice.

U Muzeju vučedolske kulture
 
Kroz Gradski muzej proveo nas je njegov kustos
 
Ispred Gradskog muzeja
 
Na povratku s vožnje brodićem
 

Tijekom posljednjeg dana naše terenske nastave posjetili smo memorijalne lokacije na širem području grada Vukovara. Prva lokacija koju smo obišli jest Mjesto sjećanja - Vukovarska bolnica 1991. U tišini njezinih podruma, hladnoći protuatomskog skloništa, izloženim lutkama, medicinskoj opremi još iz vremena rata te surovim činjenicama koje smo čuli od naših domaćina, mogli smo tek zamisliti strahote preživljavanja bolesnika, ranjenika, djelatnika bolnice, građana Vukovara i njezinih branitelja. Nakon obilaska bolnice upitili smo se k Masovnoj grobnici na Ovčari te smo posjetili Spomen-dom „Ovčara“ (hangar), gdje smo slušali što su pretrpjeli zatočenici vukovarske bolnice prije masovnoga smaknuća. Memorijalno groblje žrtava Domovinskog rata, sve one nadgrobne ploče s imenima hrvatskih branitelja i civila koji su poginuli tijekom rata, ali i prazna grobna mjesta koja još čekaju nestale čija se sudbina još ne zna, ostat će nam u trajnom sjećanju u vjeri da se ništa takvo više nikad i nigdje neće ponoviti. To je bila pretposljednja memorijalna lokacija koju smo obišli, stoga ne i kraj programu. Neposredno prije ručka poslušali smo zanimljivu priču s mnoštvom podataka o tijeku rata u gradu Vukovaru i to od osobe koja je aktivno sudjelovala u njegovoj obrani. U sklopu predavanja pogledali smo postav vojne tehnike, oruđa i oružja, ali i mnogih uspomena koje opisuju tijek rata, patnje branitelja grada i civila te zatočenika logora. Nakon ručka, u sklopu Škole mira poslušali smo predavanje čiji je misao vodilja bila kako „mir nema alternativu“. Potom smo nastupili u interaktivnom kvizu gdje su se naši učenici Lucija Kamber i Lucijan Mofardin natjecali s drugim školama u stečenom znanju tijekom boravka u Vukovaru. Ponosni smo na njih, jer su bili najbolji i osvojili prvo mjesto!

Na početku posjeta vukovarskoj bolnici
 
Detalji od kojih smo zanijemili
 
Tišina podrumskog hodnika bolnice
 
Na Memorijalnom groblju žrtava Domovinskog rata
 

Obuhvaćeni osjećajima, krenuli smo prema posljednjoj memorijalnoj lokaciji, a to je bila Trpinjska cesta, tzv. „Groblje tenkova“, gdje smo posjetili „Spomen-dom hrvatskih branitelja“. Slušajući tužne ali istinite priče o nadljudskoj borbi Vukovaraca i obrani grada koja je trajala gotovo 90 dana, shvatili smo koliko smo zapravo sretni te koliko moramo biti zahvalni što naše djetinjstvo i odrastanje živimo bez ratnih strahota.

Mjesto masovnog pogubljenja - Ovčara
 
Masovna grobnica između polja pšenice i suncokreta
 
Ispred spomen-doma na Ovčari (hangar)
 
Dio osobnih stvari zatočenika hangara
 

Tijekom boravka u Vukovaru mnogo smo toga naučili, družili smo se ponajviše s prijateljima iz naše, ali i vršnjacima iz drugih škola. Otišli smo kući našim obiteljima s porukom kako mir stvarno nema alternativu, te kako suživot i tolerancija moraju biti ugrađeni u srce svakoga od nas. Ova trodnevna terenska nastava ostat će nam u neizbrisivom sjećanju.

Naučili smo puno o tijeku bitke za Vukovar
 
Lucijan i Lucija tijekom kviza znanja
 
 

 
Kalendar
« Studeni 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
Prikazani događaji

e-Dnevnik
Korisni linkovi

Vijesti
Anketa
Koji ulaz u školu češće koristiš?
Arhiva dokumenata
CMS za škole logo
Osnovna škola "Brajda" Rijeka / Ivana Rendića 6, HR-51000 Rijeka / os-brajda-ri.skole.hr / ured@os-brajda-ri.skole.hr
preskoči na navigaciju